Estetska dermatologija

UKLANJANJE BORA - FILERI HIJALURONSKE KISELINEPovratak na vrh stranice

Uklanjanje bora - fileri hijaluronske kiseline

Bore nastaju kao posljedica procesa starenja i utjecaja vanjskih faktora. Njihov se razvoj ne može u cijelosti spriječiti, ali se može znatno usporiti i ublažiti.
Uklanjanje bora sa trenutno vidljivim i dugotrajanim estetskim učinkom danas se najčešče postiže FILERIMA (punjačima).

U našoj ordinaciji koriste se implantati sa hijaluronskom kiselinom, provjereni sigurni preparati sa dugotrajnim učinkom: Glytone, Filorga, Restylan.

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja je fiziološki prisutna u ljudskom organizmu, sadrži vodu, zbog čega hidrira kožu i daje joj volumen. Starenjem se smanjuje proizvodnja hijaluronske kiseline zbog čega dolazi do pojave bora. Osim mehaničkog ispunjenja bora, hijaluronska kiselina potiče i razvoj novog kolagena, što dodatno smanjuje bore te jača i učvrščuje kožu.

Ovisno o mjestu i vrsti primjene, filerima hijaluronske kiseline se ublažavaju bore, popunjavaju usnice, koži se vraća izgubljeni volumen te na taj način pomlađuje lice uz potpuno prirodan izgled.
Preparati hijaluronske kiseline nisu trajni implantati pa nakon 8 do 12 mjeseci njegov učinak slabi te se po želji mogu ponavljati.

MESOTERAPIJAPovratak na vrh stranice

Mesoterapija

Mesoterapija je višestruko intradermalno injektiranje malih količina hranjivog i revitalizirajućeg kompleksa aktivnih sastojaka koristeći vrlo tanke igle duž linija bora na licu, području podočnjaka, vratu, dekolteu i nadlanicama.

Mezoterapija je indicirana za revitalizaciju i vraćanje tonusa kože te ublažavanje sitnih borica, a može se primijeniti kod svih tipova kože.

Provodi se i kao prevencija prvih znakova starenja kože, kod terapije ožiljaka od akni, za vraćanje sjaja koži, u terapiji prvih bora, za ublažavanje podočnjaka, u terapiji celulita, revitalizaciji kose, kao i u terapiji opuštene kože tijela.

U našoj ordinaciji mesoterapija se provodi sterilnim hijaluronom u kombinaciji sa vitaminima, mineralima, aminokiselinama, antoksidansima i koenzimima.
Terapija se provodi u nekoliko tretmana: prvi mjesec 3 tretmana, nakon 2 mjeseca jedan tretman, nakon 6 mjeseci jedan tretman, te svakih 6 mjeseci održavanje ovisno o potrebi i želji pacijenta.

BOTOXPovratak na vrh stranice

Botox

Terapija botoxom u estetske svrhe se primjenjuje sve više zbog pružanja nevjerojatnog izgleda odmorenosti i svježine na licu.

Najviše se tretiraju poprečne bore na čelu, okomite bore između obrva, kao i bore oko očiju, iako se mogu tretirati i neka područja oko ustiju, korjena nosa i predio vrata.

Učinak botoxa postiže se za 3-5 dana i traje do 6 mjeseci, te se nakon tog perioda može ponoviti.

KEMIJSKI PILING VOĆNIM KISELINAMAPovratak na vrh stranice

Kemijski piling voćnim kiselinama

Kemijski pilinzi su postupci u dermatologiji, kojima se uklanjaju slojevi kože zajedno sa nepravilnostima te su namijenjeni značajnom poboljšanju strukture kože.

Najčešće se koriste pilinzi voćnim kiselinam i triklorocetnom kiselinom u različitim postotcima.

Ovisno o tipu kože kao i o promjenama na koži lica koje se žele riješiti ili poboljšati (ožiljci od akni, pigmentacije, sitne borice, seboroički dermatitis) bira se vrsta kemijskog pilinga, no svi pilinzi trebaju se ponavljati u razmacima od 7-10 dana i to najmanje u 4-6 tretmana.

Površinski piling voćnim kiselinama izaziva postupno uklanjanje stanica što ne ostavlja vidljive posljedice i oporavak nije potreban. Moguća je pojava prolaznog crvenila.

UKLANJANJE KAPILARAPovratak na vrh stranice

Uklanjanje kapilara

Proširene kapilare (teleangiektazije), predstavljaju povećane krvne žile koje prosijavaju ispod površine kože. Najčešće nastaju na obrazu, nosu, natkoljenicama i skočnim zglobovima.

Mogu biti crvene ili ljubičaste, pojedinačne ili grupirane, a ukoliko čine sitnu mrežu - ostavlju utisak difuznog crvenila.
Nisu bolne, međutim, može se javljati osjećaj topline ili blagog peckanja.

Različiti su načini uklanjanja proširenih kapilara, a ovise o njihovoj lokalizaciji i građi krvnih žila.
Na licu se najčešće primjenjuje elektrokoagulacija koja daje dobre rezultate.

U većini slučajeva potrebno je više tretmana, koji se ponavljaju nakon 3-4 tjedna.

MIKRODERMOABRAZIJA DIJAMANTIMAPovratak na vrh stranice

Mikrodermoabrazija dijamantima

Medicinska mikrodermoabrazija je proces kontroliranog odbacivanja zadebljalog i odumrlog rožnatog sloja kože sa ciljem otklanjanja nepravilnosti neželjenih promjena koje nastaju starenjem.

Mikrodermoabrazija potiče cirkulaciju, ubrzava proces nastanka novih stanica i potiče razvoj kolagena te elastina.

Na taj način se bez vidljivih oštečenja kože smanjuju ili čak i u potpunosti uklanjaju sitne bore, blaži ožiljci, pigmentacije uzrokovane suncem, staračke pjege, akne i ožiljci od akni, smanjuju proširene pore i masnoća kože.
Ovisno o stupnju oštećenja koje želimo tretirati, postoji mogućnost od lagane mikrodermoabraziije do dermoabrazije dubljih slojeva.

Tretman je bezbolan, trenutno osvježava izgled, a za optimalne rezultate kod liječenja akni, ožiljaka i bora potrebno je više tretmana - od 4-10 u razmacima od 2 tjedna.

UKLANJANJE PIGMENTNIH PROMJENAPovratak na vrh stranice

Uklanjanje pigmentnih promjena

Poremećaji pigmentacije, kod kojih sunce igra važnu ulogu, nazivaju se hiperpigmentacije. Osim sunca, za stvaranje hiperpigmentacija bitni su još genetski i hormonalni činitelji.

Najčešče pigmentacije su melasma, staračke pjege i sunčane pjege.

Svi oblici hiperpigmentacija pojavljuju se uglavnom na dijelovima tijela koji su češče izloženi suncu.

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažnija je dobra prevencija, to jest - zaštita od djelovanja UV zraka. Osobe s tim problemom trebaju se od sunca štititi ne samo ljeti, nego tijekom cijele godine, a zaštitni faktor mora biti visok, najbolje SPF 50+.

Već nastale hiperpigmentacije mogu se pokušati ukloniti uz pomoć kemijskog pilinga, krioterapije, mikrodermoabrazije, te kremama za izbjeljivanje.

Uspješnost različitih tretmana je individualna, ovisi o tipu kože i osobito dubini smještaja same pigmentacije. Svi tretmani za posvjetljivanje hiperpigmentacija provode se u jesensko-zimskom periodu.

SNIJEŽANA NAKIĆ TOŠIĆ, dr.med - spec. dermatovenerolog

Ni jedan drugi organ nije toliko izložen pogledima drugih kao koža. Zbog toga se toliko pažnje posvećuje njenom zdravlju i izgledu.

Broj korektivno estetskih zahvata u svijetu i kod nas u stalnom je porastu.

Uspješan korektivan zahvat ima za cilj očuvati što prirodniji izgled uz minimalno agresivne zahvate i što kraći period oporavka.

Da bi se udovoljilo tim zahtjevima neophodna je kontinuirana edukacija uz uvođenje novih tehnologija.

Pohađanje brojnih kongresa, simpozija, tečajeva i radionica kod nas i u svijetu (New Orleans, London, Paris, Barcelona, Beč, Firenza...) omogućuje mi praćenje najnovijih dostignuća u području medicine i estetske dermatologije.

STRUČNA UVJERENJA

Stručna uvjerenja